Αρτεμισίων

Ο Δήμος Αρτεμισίων βρίσκεται στη Δυτική και Κεντρική Ζάκυνθο, στην περιοχή της Ρίζας του όρους Βραχίονα. Συνορεύει με όλους τους άλλους Δήμους της Ζακύνθου. Είναι ημιορεινός αγροτικός Δήμος.
Ο Δήμος Αρτεμισίων αποτελείται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα : Μαχαιράδου, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Λέοντα, Αγίων Πάντων, Βουγιάτου, Γαλάρου, Γυρίου, Κοιλιωμένου, Λαγκαδακίων, Λούχας, Ρομιρίου και Φιολίτη.

Έδρα είναι το Μαχαιράδο, που αποτελεί κωμόπολη της Ζακύνθου και στο οποίο βρίσκεται ο ιστορικός Ι. Ναός της Αγίας Μαύρας.
Στο Δήμο Αρτεμισίων σώζονται σημαντικές μαρτυρίες της αγροτικής πολιτισμικής κληρονομιάς της Ζακύνθου, καθώς και της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής της.
Τα ορεινά χωριά του Γυρίου και της Λούχας αποτελούν οικισμούς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ενώ σημαντικά μνημεία της ιστορίας του Νησιού αποτελούν, οι έστω και ερειπωμένοι, παλιοί οικισμοί στα Λαγκαδάκια, στο Γαλάρο, και στους Αγ. Πάντες.

Η κύρια οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον Δήμο εντοπίζεται στον πρωτογενή τομέα με κυριότερες καλλιέργειες αυτές της ελιάς, της σταφίδας, του αμπελιού και των κηπευτικών.
Στο ορεινό τμήμα του Δ. Αρτεμισίων ( Αγ. Λέοντας, Γύρι, Λούχα, Κοιλιωμένος) υπάρχουν σπουδαίοι «μαστόροι τση πέτρας» και παραδοσιακά έχει εκεί αναπτυχθεί η λιθοξοϊα και αγγειοπλαστική.

Στο Δήμο Αρτεμισίων, αξίζει να ακολουθήσει κανείς τις περιηγητικές διαδρομές της ρίζας και του βουνού και να επισκεφθεί :

 • Το ορεινό χωριό της Λούχας, που προωθείται για τη δημιουργία Ανοιχτού Μουσείου.
 • Το ορεινό χωριό του Γυρίου
 • Τους παλιούς οικισμούς των Λαγκαδακίων, του Γαλάρου και των Αγίων Πάντων.
 • Την Πλατεία και τα κτίρια του χωριού της Αγίας Μαρίνας.
 • Το καμπαναρίο του Κοιλιωμένου, στην πλατεία του χωριού.
 • Το Μοναστήρι της Υπεραγάθου
  Βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κοιλιωμένου.
  Η Μονή ανήκει στο Σινά και είναι χτισμένη δίπλα σε πανέμορφο δάσος με πεύκα και αιωνόβιες βαλανιδιές.
 • Την εκκλησία των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, με ανεκτίμητους θησαυρούς, στην κεντρική Πλατεία του Μαχαιράδου.
 • Τον Πολιτιστικό χώρο «ΚΡΥΠΤΗ», χώρο εκθέσεων ζωγραφικής ζακυνθινών και ελλήνων καλλιτεχνών και μουσικών εκδηλώσεων, σε παραδοσιακά κτισμένο κτίριο με αυλή και κήπο, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαχαιράδου.

Ξενοδοχεία στο Αρτεμισίων


 • Κατοικία Anatoli LabreonΚατοικία Anatoli Labreon